Ieder jaar worden via de Paasgroetenactie vanuit het hele land tienduizenden paaskaarten naar gevangenissen gestuurd. Ook in de Veertigdagentijd 2024 organiseert de Protestantse Kerk deze actie om gedetineerden een kaartje te sturen met Pasen. Het thema van dit jaar is 'Ga mee!’
Het ontvangen van een paasgroet doet goed. Gevangenen realiseren zich dat er mensen zijn die zich inleven in hun situatie. “De vrouw die dit geschreven heeft, kent mij helemaal niet en toch krijg ik deze kaart,” was de verbaasde reactie van een vrouwelijke gedetineerde toen ze een paasgroet ontving.
Kunstwerk op de cover van de paasgroetenkaart 2024: 'Ga mee! De opstanding van Jezus uit de dood opent de weg vanuit het donker naar het licht.'
Gerry van Wijngaarden, samen met Jeannette de Groot coördinator van de actie, weet hoe belangrijk het ontvangen van post is voor gevangenen. “Een gedetineerde zei eens: ‘Geef me het gevoel dat ik er mag zijn. Een beetje mededogen, een handvol liefde, meer niet.’ Post ontvangen is voor gevangenen een van de weinige verbindingen met ‘buiten’. Jezus zelf gaf ons de opdracht om te zien naar gevangenen.”
Bij de paasgroetenkaart ontvangen gedetineerden een extra kaart met postzegel om zelf naar iemand te sturen. Beide afbeeldingen op de kaarten van 2024 zijn gemaakt door een gedetineerde vrouw in Zwolle.
Er wordt altijd dankbaar gebruik gemaakt van die extra kaart. "Een man was zo blij met zijn kaart, hij had zijn familie nog niet kunnen bereiken en had geen geld voor een telefoonkaart. Hij had gebeden om een oplossing en de kaart voelde voor hem als gebedsverhoring". In dit korte filmpje wordt uitgelegd waar je de groet schrijft en de postzegel plakt.
Paasgroetenkaarten kunnen vanaf januari 2024 in sets van 10 stuks besteld worden via de link op protestantsekerk.nl/paasgroetenactie.
Nadat gemeenteleden de groeten op de kaarten hebben geschreven, zamel je ze weer in en stuur je ze in een verzamelenvelop naar het dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Utrecht. De kaarten worden daar gesorteerd, verdeeld en verzonden naar gevangenissen en tbs-klinieken in Nederland en in het buitenland. De verzending naar de penitentiaire inrichtingen komt voor rekening van de Protestantse Kerk. De paasgroetenkaarten kunnen tot uiterlijk 20 februari 2024 naar dit adres worden ingezonden.
De afbeelding op de tweede kaart, die gedetineerden zelf aan iemand kunnen sturen.
Alle informatie over de Paasgroetenactie is te vinden op protestantsekerk.nl/paasgroetenactie. Kijk eerst bij de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Mail naar info@protestantsekerk.nl of bel 030 - 880 1880.
Lees meer:
In november vergaderde het uitvoerend comité van de Wereldraad van Kerken in Abuja, Nigeria. Tijdens de vergadering was er aandacht voor schrijnende actualiteit over etnische en interreligieuze spanningen. Op theologisch terrein werd verder gewerkt aan een ‘theology of companionship’ en aan de doordenking van de Pilgrimage of Justice, Reconciliation and Unity.
Er werden drie Nederlandse benoemingen gedaan. Kerk in Actie-medewerker Corrie van der Ven op het gebied van oecumenisch diaconaat, theoloog en onderzoeker Thandi Soko-de Jong op het gebied van gender-gerechtigheid, en programmaleider van Kerk in Actie Karin van den Broeke op het gebied van theologie. Eerder werd vanuit Nederland Berdine van der Toren-Lekkerkerker, de directeur van de Nederlandse Zendingsraad, benoemd als lid van de Commission on World Mission and Evangelism. Karin van den Broeke blijft lid van het uitvoerend comité en voorzitter van de programmacommissie.
Voor het eerst in de geschiedenis koos de Algemene Vergadering van de Afrikaanse Raad van Kerken (All Africa Conference of Churches, AACC) een vrouw tot voorzitter. Een grote meerderheid stemde voor dominee Lydia Neshangwe uit Zimbabwe, moderator van de Uniting Presbyterian Church in Southern Africa en van de Council for World Mission. De AACC kwam in november bijeen in Abuja, Nigeria voor de 12e Algemene Vergadering en de viering van zijn 60-jarig bestaan.
Tijdens de vergadering werd ook de eerste mensenrechtenonderscheiding van de AACC toegekend. Deze werd verleend aan de Anglicaanse aartsbisschop van Kaapstad, Thabo Makgoba, vanwege zijn werk ten behoeve van de armen. De bisschop wordt geprezen omdat hij zich publiekelijk uitspreekt tegen de ongelijke verdeling van welvaart in zijn land, zich inzet voor de armen en vecht tegen corruptie.
In ‘Open en onbevangen’ presenteren Benno van den Toren en Kang-San Tan een nieuwe benadering van apologetiek die het gesprek aangaat met de vele multireligieuze culturen van vandaag. De wereld heeft nog steeds behoefte aan de boodschap van Jezus Christus, maar om het evangelie te verbinden met diverse en veranderende contexten moeten we de christelijke geloofsverantwoording ontdoen van dominant westerse denkvormen. Dit boek is een pleidooi voor een wereldwijde, interculturele kennismaking met christelijke apologetiek in een houding van nederigheid en vertrouwen.
Wie als migrant in een vreemd land komt te wonen, moet daar vaak een heel nieuw leven opbouwen. Een onwennige taal, een andere cultuur, nieuwe mensen. Een kerk vol mensen uit de eigen cultuur is dan een veilige haven. Migranten in Nederland, de Golfstaten en Marokko vertellen hun verhaal.
Op de klimaatconferentie COP28 in Dubai heeft de paus - bij monde van kardinaal Parolin - de indringende oproep gedaan om eensgezind werk te maken van maatregelen tegen kllimaatverandering: ‘Ik kom naar jullie toe om de vraag te stellen die we nu moeten beantwoorden: ‘Werken we aan een cultuur van leven of aan een cultuur van dood?’
De drang om te produceren en te consumeren is volgens de paus de sleutel tot alles: ‘Het klimaat, dat op hol is geslagen, roept ons toe om deze illusie van almacht te stoppen. Laten we opnieuw onze grenzen erkennen, met nederigheid en moed, als de enige weg om voluit te leven.’
Studenten en afgestudeerden (18 - 28 jaar) die geïnteresseerd zijn in kerkelijke presentie en theologische thema’s worden uitgenodigd om zich aan te melden voor het stewardprogramma bij de algemene vergadering van de Communion of Protestant Churches in Europe (CPCE) in Sibiu, Roemenië. Die vindt eind augustus 2024 plaats. Op 16 januari 2024 start een voorprogramma. Het stewardprogramma geeft de kans zich te verdiepen in de oecumenische beweging en de onderwerpen van de algemene vergadering. Inlichtingen kunnen nu al worden ingewonnen via assemby@leuenberg.eu.
De prior van Taizé, broeder Alois, heeft zijn ambt van dienaar van gemeenschap in de Taizé-gemeenschap overgedragen aan broeder Matthew.
Eind december komen duizenden jongeren uit heel Europa en andere continenten naar Ljubljana, Slovenië voor een etappe van de 'pelgrimage van vertrouwen op aarde'. De ontmoeting wordt voorbereid door de Taizé-gemeenschap, in samenwerking met lokale kerken, op uitnodiging van de Sloveense bisschoppenconferentie. Het thema is 'Samen onderweg', de titel van de boodschap van Taizébroeder Matthew. Ook Nederlandse jongeren kunnen aansluiten.
De Church of England heeft een kerstsingle uitgebracht als onderdeel van een campagne om mensen aan te moedigen naar de kerk te komen, kerstliederen te zingen en de echte betekenis van Kerst te vieren. Het lied is een nieuwe versie van de aloude tekst The First Nowell, geschreven door de beroemde componist en voormalig King's Singer, Bob Chilcott.
Lees ook:
Veel kerkelijke gemeenten zamelen het hele jaar spullen voor de voedselbank in. Toch wil de Protestantse Kerk in de tweede week van januari een extra actieweek houden, omdat in de maand januari normaal gesproken minder binnenkomt dan in andere maanden. Terwijl januari juist vaak een dure maand voor veel mensen is.
De gewenste producten:
Kerk in Actie zorgt er in samenwerking met de Voedselbank voor dat de dozen terechtkomen op de plekken waar er tekorten zijn. Dat kan dus een andere voedselbank zijn dan de voedselbank waar de gemeente contact mee heeft. Doordat de dozen duidelijk herkenbaar zijn, weet de voedselbank wat er in zit en is de distributie eenvoudig voor hen te regelen.
Deze actie kan ook heel goed gekoppeld worden aan spellen als sirkelslag, KerstChallenge of de PaasChallenge. Samen met kinderen en tieners diaconaal bezig zijn, is heel inspirerend.
Wil je als gemeente niet alleen in januari de voedselbank ondersteunen? Word dan inleverpunt voor de Voedselbank en zet je deur minimaal 1 keer per week open voor iedereen die in actie wil komen tegen armoede in Nederland. Lees meer hierover!
Laat via onderstaand formulier weten dat je meedoet aan de actieweek. De dozen zijn per 25 stuks te bestellen. De dozen worden in de laatste weken van december 2023 verstuurd.
Voorgangers zien zich vaak niet als ‘leider’ van een gemeente. Het woord zelf scoort ook niet zo goed in de kerk. Toch hebben ze die rol wel, vindt Stoppels. Hij zal als docent de startmodule ‘Leiderschap bij verandering’ geven. “Naast de verlegenheid om het evangelie buiten de kerkmuren te brengen, hebben veel gemeenten letterlijk last van de krimp. De eigen ‘tent’ overeind houden kost al veel energie.”
De missionaire opleiding Kerk naar buiten helpt predikanten en kerkelijk werkers de blik naar buiten te richten. De opleiding gaat dit najaar weer van start met drie online startmodules. In de tweede startmodule maak je kennis met theologische en veranderkundige theorievorming rond leiderschap bij verandering. Vanuit deze invalshoeken bekijk je samen wat missionair leiderschap betekent en hoe dat in jouw werkcontext vorm kan krijgen. Ook onderzoek je hoe je de gemeente voor kunt gaan in het verder ontwikkelen van een missionaire cultuur.
Ds. Elly Wisselink volgde het verdiepingsjaar van de missionaire opleiding. Ze is predikant in de Protestantse Gemeente Dedemsvaart en merkt dat ze het geleerde direct kan toepassen in haar werk in de gemeente. “Je wilt met het evangelie naar buiten, maar je merkt de kramp die er is. In de opleiding wordt krachtig onder woorden gebracht dat je dat niet zelf hoeft te doen: God ís al in de wereld. Er is al een liefdevolle beweging aan de gang, wij mogen daaraan meedoen namens God, naar anderen toe. Dat vond ik zo bevrijdend.”
Ds. Wisselink volgde vorig jaar de startmodules en was direct enthousiast. “De opleiding is helemaal zoals ik had gehoopt en verwacht. Bijna de hele groep stroomde door naar het verdiepingsjaar. We krijgen veel informatie en er wordt uitgebreid ingegaan op vragen waar we tegenaan lopen. Ik kan het direct in mijn eigen gemeente toepassen.”
De module ‘leiderschap bij verandering’ sluit heel goed bij jezelf aan, vindt ds. Wisselink. “Je leert hoe je zelf in elkaar zit als het om veranderen gaat. Het opende mijn ogen voor blinde vlekken die ik zelf ook heb als het om veranderen gaat. Ik ben daardoor anders in mijn werk gaan staan. Ik probeer nu samen met mensen meer te kijken naar wat energie geeft dan wat zou horen of moeten. En we hebben ook leren kijken naar wat er wél in de gemeente is en dat te waarderen. Ook daarin probeer ik de mensen mee te nemen. De neiging bij een krimpende kerk bestaat om te somberen, maar er is nog zoveel moois te vinden.”
Sake Stoppels ziet ook dat er bij voorgangers soms blinde vlekken zijn voor leiderschap, met name bij het missionaire aspect. “Veel voorgangers willen wel, maar weten niet hoe ze de gemeente in zo’n beweging kunnen meekrijgen. Dat is een zoektocht, een missionaire oriëntatie. Stoppels: “In veel gemeenten is een soort huivering voor de buitenwereld, die bedreigend kan aanvoelen. Aandacht voor buiten lijkt een soort concurrentie voor alles wat er ‘binnen’ moet gebeuren. Tegelijk zijn er veel mensen die er wel naar verlangen, er is ook veel missionaire betrokkenheid. Voorgangers krijgen in de opleiding handvatten om dat gesprek in de gemeente te bevorderen en dit proces met liefde en beleid te begeleiden.”
De startmodules starten in najaar 2023, het verdiepingsjaar begint in september 2024. “De startmodules hebben een oriënterend karakter, je kunt ze in alle vrijheid volgen,” vertelt Stoppels. “Als je ze allemaal volgt, leg je alvast de basis voor het verdiepingsjaar.” De drempel om mee te doen ligt laag.
De startmodules kun je los volgen. Om toegang te krijgen tot het verdiepingsjaar moeten alle startmodules gevolgd zijn. De kosten voor de hele opleiding (startmodules en verdiepingsjaar) bedragen € 4.775,-, het volgen van losse startmodules kost € 260,- per module. Er zijn verschillende manieren om via fondsen, subsidies en vergoedingen een tegemoetkoming in de studiekosten te ontvangen.