Agenda

Agenda | Protestantse Kerk Nederland

  1. In 2020 tijdens de Kristallnacht herdenking sprak ds. R.de Reuver een schuldbelijdenis uit tegenover de Joodse gemeenschap met de belofte tot gezamenlijke strijd tegen antisemitisme. Begin 2022 verscheen de brochure "Onopgeefbaar verbonden" voor het kerkbrede gesprek over de relatie Kerk en Israël. Zowel het ministerie van Justitie als de coördinator bestrijding antisemitisme roepen om duidelijker wetgeving tegen antisemitisme. Vragen voor deze bijeenkomst is: Waartoe heeft de schuldbelijdenis van de PKN concreet geleid tot nu toe? Hoever staat het met het kerkbrede gesprek? Sprekers: Gert van Klinken: de relatie van de kerk met het Jodendom na 1946. Eeuwout Klootwijk: de voorgeschiedenis van de schuldverklaring, Koos Snaterse: brochure Onopgeefbaar Verbonden. Tom Fürstenberg chazan en vz van de Joodse gemeente Raalte: Wat mag de Joodse gemeenschap verwachten van de kerk?

  2. Je leert in deze training wat je roeping, taak en verantwoordelijkheid is als jeugdambtsdrager. We verdiepen ons in jouw specifieke rol en bekijken hoe die zich verhoudt tot vrijwilligers en kerkenraadsleden. Verder houden we ons bezig met de vragen hoe je ervoor zorgt dat de jeugd in de gemeente de aandacht krijgt die ze verdient en hoe je hen verbindt met de rest van de gemeente?

  3. Je leert in deze training wat je roeping, taak en verantwoordelijkheid is als diaken. We verdiepen ons in jouw specifieke rol en bekijken hoe dat praktisch kan werken in je diaconie. Daarnaast komt je taak in de eredienst aan bod en houden we ons bezig met vragen rondom de verantwoording van de collectezak en hulpverlening. Aan het einde van de training heb je je eigen opdracht voor de praktijk geformuleerd. 

  4. Kinderen en jongeren horen helemaal bij de gemeente, én bij de kerkdienst op zondag. Waarom is dat, en hoe helpt het betrekken van kinderen en jongeren hen om zich thuis te voelen in een eredienst? 

    Bij deze en andere vragen zullen we stilstaan tijdens dit webinar en als jeugdambtsdrager leer je hoe je hiermee in je eigen gemeente aan de slag kunt. Concrete tips en voorbeelden horen daar natuurlijk ook bij. 

  5. Samen met de voorzitter is een scriba de 'motor' van het apparaat van de plaatselijke gemeente. Een mooie, eervolle taak. Hoe doet u dat op een goede manier zodat u tot zegen bent van kerkenraad en gemeente? Deze training helpt u daarbij.